Meer dan de helft van de artsen en geneeskundestudenten heeft te maken gehad met pesterij, machtsmisbruik of seksuele intimidatie in het ziekenhuis, volgens een enquête van artsenvakblad Medisch Contact. Het melden van misstanden is echter lastig vanwege angst voor de consequenties die het kan hebben. Uit de enquête blijkt ook dat met name mannelijke specialisten, vooral chirurgen, de grenzen overschrijden. Verschillende vormen van ongewenst gedrag, waaronder intimidatie, machtsmisbruik, seksueel grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en pestgedrag, zijn gemeld. Er heerst een gebrek aan openheid en het aanspreken van elkaar op dit gedrag. In het Albert Schweitzer Ziekenhuis proberen chirurgen met een gedragscode en een app ongewenst gedrag bespreekbaar te maken, maar het is niet altijd makkelijk voor leidinggevenden om hiermee om te gaan. Er is een groeiende roep om meer aandacht voor gedrag en grensoverschrijdend gedrag in de opleiding en bijscholing van artsen, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor de veiligheid op de werkvloer.
This image is property of i.ytimg.com.
Meerderheid van artsen en geneeskundestudenten ervaart pesterijen, machtsmisbruik en seksuele intimidatie in het ziekenhuis
Het is een schokkende realiteit dat meer dan de helft van de artsen en geneeskundestudenten te maken heeft gehad met pesterijen, machtsmisbruik of seksuele intimidatie in het ziekenhuis. Uit een enquête van artsenvakblad Medisch Contact onder ruim zesduizend respondenten blijkt dat ongewenst gedrag een veelvoorkomend probleem is in de medische sector. De resultaten van de enquête tonen aan dat er verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag worden gemeld, waaronder intimidatie, machtsmisbruik, seksueel grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en pestgedrag. Deze feiten werpen een schril licht op de werkcultuur in ziekenhuizen en de noodzaak om dit gedrag aan te pakken.
Melden van misstanden is lastig vanwege angst voor consequenties
Een van de belangrijkste redenen waarom veel slachtoffers van ongewenst gedrag geen melding maken van misstanden, is de angst voor de consequenties hiervan. Vooral jonge artsen en geneeskundestudenten voelen zich kwetsbaar en afhankelijk van hun superieuren, waardoor ze terughoudend zijn om hun ervaringen te delen. Ze zijn bang dat het melden van misstanden hun opleiding in gevaar kan brengen of dat ze negatieve gevolgen zullen ondervinden in hun carrière. Deze angstcultuur belemmert het creëren van een veilige werkomgeving en maakt het moeilijk om ongewenst gedrag aan te pakken.
Vooral mannelijke specialisten gaan over grenzen heen, met chirurgen bovenaan de lijst
Uit de enquête blijkt dat vooral mannelijke specialisten in ziekenhuizen de grenzen van hun collega’s overschrijden. Met name chirurgen staan bovenaan de lijst van daders. Ongeveer een derde van de artsen en geneeskundestudenten die ongewenst gedrag hebben ervaren, wijst een chirurg aan als de veroorzaker. Internisten en gynaecologen komen op de tweede en derde plaats, zij het op flinke afstand. Deze bevindingen benadrukken de urgentie om specifiek aandacht te besteden aan gedragsverandering en het creëren van een professionele en respectvolle werkomgeving binnen de chirurgie en andere specialismen.
Enquête toont aan dat ruim de helft van artsen en geneeskundestudenten ongewenst gedrag heeft ervaren
De enquête van Medisch Contact geeft inzicht in de omvang van het probleem van grensoverschrijdend gedrag in de medische sector. Uit de resultaten blijkt dat ruim de helft van de artsen en geneeskundestudenten ongewenst gedrag heeft ervaren, variërend van intimidatie en machtsmisbruik tot seksueel grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en pestgedrag. Deze hoge percentages benadrukken de urgentie om dit probleem serieus aan te pakken en de werkomgeving in ziekenhuizen veiliger te maken voor alle medewerkers.
This image is property of images.unsplash.com.
Verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag worden gemeld
Uit de enquête blijkt dat verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag worden gemeld in de medische sector. Naast intimidatie, machtsmisbruik, seksueel grensoverschrijdend gedrag, discriminatie en pestgedrag, worden ook racistische opmerkingen en humor gemeld. Deze diverse vormen van ongewenst gedrag tonen aan dat er sprake is van een dieperliggend probleem binnen de werkcultuur van ziekenhuizen. Het is van groot belang om al deze vormen van grensoverschrijdend gedrag aan te pakken en een inclusieve en respectvolle werkomgeving te creëren.
Gebrek aan openheid en aanspreken van elkaar op dit gedrag
Een van de belangrijkste onderliggende problemen rondom grensoverschrijdend gedrag in de medische sector is het gebrek aan openheid en het aanspreken van elkaar op dit gedrag. Uit de enquête blijkt dat artsen en geneeskundestudenten nauwelijks met elkaar praten over grensoverschrijdend gedrag en dat er weinig wordt gedaan om dit gedrag aan te pakken. Er moeten initiatieven worden genomen om het gesprek open te stellen, taboes te doorbreken en bewustzijn te creëren over dit probleem. Alleen door open en eerlijk met elkaar te praten, kan er een verandering teweeg worden gebracht.
This image is property of images.unsplash.com.
Chirurgen in het Albert Schweitzer Ziekenhuis proberen gedrag bespreekbaar te maken
In het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht hebben een groep chirurgen het initiatief genomen om ongewenst gedrag bespreekbaar te maken. Ze hebben een gedragscode opgesteld en maken gebruik van een app waarmee anoniem meldingen kunnen worden gedaan. Deze initiatieven zijn belangrijke stappen in de goede richting en laten zien dat het mogelijk is om verandering te bewerkstelligen. Het is essentieel dat andere ziekenhuizen dit voorbeeld volgen en actief maatregelen nemen om ongewenst gedrag aan te pakken.
Moeilijkheden bij het aanspreken op gedrag
Het aanspreken op grensoverschrijdend gedrag kan echter weerstand oproepen en het is niet altijd makkelijk voor leidinggevenden om hiermee om te gaan. Vaak is er sprake van een hiërarchische cultuur waarin het moeilijk is om je uit te spreken tegen superieuren of collega’s die zich schuldig maken aan ongewenst gedrag. Het is van cruciaal belang dat er trainingen en ondersteuning worden geboden aan leidinggevenden en medewerkers, zodat zij de vaardigheden ontwikkelen om adequaat om te gaan met grensoverschrijdend gedrag en hierop te reageren.
This image is property of images.unsplash.com.
Behoefte aan meer aandacht voor gedrag en grensoverschrijdend gedrag in de opleiding en bijscholing van artsen
Naast nascholing op medisch-technisch gebied is er duidelijk behoefte aan meer aandacht voor gedrag en grensoverschrijdend gedrag in de opleiding en bijscholing van artsen. Het is van groot belang dat jonge artsen en geneeskundestudenten worden voorbereid op de werkelijkheid van de werkomgeving en leren hoe ze kunnen omgaan met grensoverschrijdend gedrag. Door hier al tijdens de opleiding de nadruk op te leggen, kunnen artsen worden uitgerust met de juiste kennis en vaardigheden om ongewenst gedrag te herkennen, melden en aan te pakken.
Rol van de werkgever: het ziekenhuis en het bestuur
Het ziekenhuis en het bestuur hebben een belangrijke rol in het waarborgen van de veiligheid op de werkvloer en het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag. Het is de verantwoordelijkheid van het ziekenhuis en het bestuur om een veilige werkomgeving te creëren waarin medewerkers zich vrij voelen om misstanden te melden en waarin adequaat wordt gereageerd op meldingen. Het is essentieel dat ziekenhuisbesturen het belang erkennen van het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag en concrete maatregelen nemen om een cultuurverandering te bewerkstelligen.
Verantwoordelijkheid van ziekenhuizen voor de veiligheid op de werkvloer
Ziekenhuizen dragen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid op de werkvloer en dienen er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat medewerkers zich veilig voelen en vrij zijn van grensoverschrijdend gedrag. Het is van cruciaal belang dat ziekenhuizen beleid ontwikkelen en implementeren om ongewenst gedrag aan te pakken, meldingsprocedures te verbeteren en slachtoffers te ondersteunen. Daarnaast moeten er maatregelen worden genomen om bewustzijn te creëren, trainingen aan te bieden en een cultuur te bevorderen waarin respect, veiligheid en openheid centraal staan.
In conclusion, het onderzoek toont aan dat pesterijen, machtsmisbruik, en seksuele intimidatie een veelvoorkomend probleem zijn in de medische sector. Het is van essentieel belang dat er actief maatregelen worden genomen om dit gedrag aan te pakken en te zorgen voor een veilige werkomgeving voor alle medewerkers. Ziekenhuizen, besturen en individuele artsen hebben allemaal een rol te spelen in het creëren van een cultuurverandering en het waarborgen van de veiligheid op de werkvloer. Alleen door deze problemen serieus te nemen en er actief mee aan de slag te gaan, kunnen we een klimaat van respect, veiligheid en openheid creëren in de medische sector.