Hoe schilder je glas en met welke verf?

hoe schilder je glas en met welke verf

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het schilderen op glas. Ontdek welke materialen je nodig hebt en welke verfsoorten geschikt zijn. Of je nu decoratieve voorwerpen wilt creëren of een uniek kunstwerk wilt maken, met de juiste technieken en kleuren tover je in een handomdraai prachtige ontwerpen op glas tevoorschijn. Van acrylverf tot krijtstiften, er zijn verschillende opties om uit te kiezen. Volg de stapsgewijze instructies en laat je creativiteit de vrije loop!

Glas schilderen – dit zijn de gebruiksvoorwerpen die je nodig hebt

Bij het schilderen van glas heb je verschillende gebruiksvoorwerpen nodig om het proces soepel te laten verlopen. Het kiezen van de juiste materialen is essentieel voor een succesvol project. Hier zijn de benodigdheden die je moet hebben:

 • Glas met een glad oppervlak als basismateriaal. Dit zorgt ervoor dat de verf gelijkmatig wordt aangebracht en goed hecht.

 • Vetoplosmiddel om het glasoppervlak grondig te reinigen voordat je begint met schilderen. Dit zorgt ervoor dat de verf beter hecht en langer meegaat.

 • Penselen of kwasten in verschillende diktes. Hiermee kun je de verf nauwkeurig aanbrengen en verschillende effecten creëren.

 • Een oven (optioneel). Sommige verfsoorten moeten worden uitgehard in de oven om de duurzaamheid te verzekeren. Controleer altijd de instructies op de verpakking van de verf.

 • Verschillende kleuren verf die geschikt zijn voor het schilderen op glas. Hier zijn enkele voorbeelden van verfsoorten die je kunt gebruiken:

  1. Acrylstiften: speciaal ontworpen voor het schilderen op glas. Ideaal voor het maken van gedetailleerde tekeningen, letters of contouren.
  2. Op water gebaseerde verf: deze verf wordt vaak gebruikt voor de klassieke glas-in-lood stijl. Het is milieuvriendelijk en kan eenvoudig met water van het glas worden verwijderd.
  3. Acrylverf: samen met een primer kun je met acrylverf speciale vormen en ontwerpen op glas schilderen.
  4. Krijtstiften: hoewel ze oorspronkelijk bedoeld zijn voor schoolborden, kunnen krijtstiften ook prachtig op glas worden gebruikt. Het voordeel is dat de tekening eenvoudig kan worden afgeveegd.
  5. Nagellak: ideaal voor tijdelijke decoratie van glas. Je kunt de nagellak altijd verwijderen met nagellakremover, met uitzondering van satijnglas.

Bedenk wat voor soort ontwerp je wilt maken en welke verfsoort het beste bij jouw project past. Zorg ervoor dat je de juiste materialen in huis hebt voordat je begint met schilderen.

Hoe schilder je glas en met welke verf?

Stap voor stap instructies voor het schilderen van glas

Het schilderen van glas kan een leuk en creatief project zijn. Met de juiste techniek en materialen kun je prachtige decoratieve voorwerpen maken. Hier zijn de stappen die je moet volgen om glas te schilderen:

 1. Kies een kleur: Overweeg welke verfkleur het beste past bij jouw ontwerp en het eindresultaat dat je wilt bereiken. Denk ook aan de functionaliteit van het geschilderde glas, zoals waterbestendigheid of vaatwasmachinebestendigheid.

 2. Kies goede penselen: Selecteer penselen of kwasten van goede kwaliteit. Varkensharen penselen geven een gestreept effect. Als je liever synthetische penselen gebruikt, zorg er dan voor dat ze diervriendelijk zijn.

 3. Maak het oppervlak schoon: Zorg ervoor dat het glasoppervlak schoon, vetvrij en droog is voordat je begint met schilderen. Gebruik een afwasmiddel of vetoplosmiddel en warm water om het glas grondig te reinigen. Draag handschoenen om nieuwe vingerafdrukken te voorkomen.

 4. Plak het glas af: Gebruik schilderstape om de delen van het glas af te plakken die je niet wilt schilderen. Dit helpt je om strakke lijnen en grenzen te creëren.

 5. Breng grondverf aan (indien nodig): Als de verf die je gebruikt een grondlaag vereist, breng deze dan gelijkmatig aan op het glasoppervlak. Volg de instructies op de verpakking van de verf en laat de grondverf voldoende drogen voordat je verdergaat.

 6. Breng de verf aan: Begin met schilderen op het glasoppervlak. Laat je creativiteit de vrije loop en experimenteer met verschillende technieken. Gebruik een papieren handdoekje om eventuele foutjes te corrigeren. Reinig je penseel grondig voordat je een nieuwe kleur gebruikt. Als je een dekkende en heldere kleur wilt, breng dan meerdere lagen verf aan. Zorg ervoor dat elke laag goed droog is voordat je de volgende laag aanbrengt.

 7. Laat de verf drogen: Laat de geverfde glasobjecten drogen in de lucht of volg de instructies op de verpakking als je de verf in de oven moet laten uitharden. Wees voorzichtig met snelle temperatuurveranderingen, omdat dit het glas kan doen barsten.

Volg deze stappen en experimenteer met verschillende technieken om unieke en prachtige glaskunstwerken te maken.

Hoe schilder je glas en met welke verf?

Veelgestelde vragen

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over het schilderen van glas:

Wat voor verf heb ik nodig om glas te beschilderen?

Je kunt verschillende verfsoorten gebruiken om glas te beschilderen. Enkele populaire opties zijn acrylstiften, acrylverf met penselen, krijtstiften en nagellak. Kies een verfsoort die past bij jouw ontwerp en het gewenste effect.

Welke stappen zijn er om te schilderen op glas?

Het proces van het schilderen op glas kan in verschillende stappen worden verdeeld:

 1. Kies een kleur.
 2. Kies goede penselen.
 3. Maak het oppervlak schoon.
 4. Plak het glas af.
 5. Breng grondverf aan (indien nodig).
 6. Breng de verf aan.
 7. Laat de verf drogen.

Volg deze stappen om succesvol glas te schilderen.

Nu je alle benodigde informatie hebt over het schilderen van glas, kun je aan de slag gaan met je eigen creatieve projecten. Veel plezier en veel succes!

Hoe schilder je glas en met welke verf?