Hoe kijk ik minder TV?

hoe kijk ik minder tv 1

Wil je minder TV kijken, maar weet je niet goed waar te beginnen? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je deze gewoonte kunt verminderen. We bespreken waarom je TV kijkt en hoe je je behoeften kunt ontdekken. Daarnaast kijken we naar de triggers van het TV kijken en hoe je de weerstand kunt verlagen en verhogen. We geven tips voor het stellen van regels en het omgaan met sociale druk. Tot slot bespreken we hoe je je succes kunt meten en geven we een conclusie over het minder TV kijken. Benieuwd naar leuke hobby’s die je kunt doen in plaats van TV kijken? Kijk dan hier voor 46 inspirerende ideeën.

Waarom kijk je TV? Ontdek je behoefte

Minder TV kijken is een populair nieuwjaarsvoornemen – misschien ook dat van jou? Of kijk je niet veel TV, maar kijk je elke dag uren naar online series? Je kunt theoretisch elke vergelijkbare gewoonte gelijkstellen aan TV kijken en deze op een vergelijkbare manier “bestrijden”. Immers, gewoonten werken altijd volgens een soortgelijk principe.

Je denkt misschien bij jezelf, “Wat is er mis mee om af en toe een uurtje van mijn favoriete serie te kijken?” Denken we: Helemaal niets! Naar onze mening is geautomatiseerd urenlang TV kijken, ook als er niets op is, een probleem. Elke dag meer dan drie uur doorbrengen met alleen maar TV kijken omdat je niet weet wat je anders moet doen – dat is het probleem. Of liever gezegd, het is verspilling van je tijd.

Laten we stap voor stap doornemen hoe je de gewoonte van TV kijken kunt verminderen of zelfs helemaal kunt laten stoppen.

Herken triggers van het TV kijken

Wanneer zet je gewoonlijk de TV aan? Als je opstaat, als je thuiskomt, als je eet, voor je gaat slapen? De eerste stap naar verandering is deze momenten te herkennen, want als je je erop voorbereidt, is de kans groter dat je de juiste beslissing neemt.

Je hersenen kunnen herprogrammeerd worden door de overgang te herkennen. Dit gebeurt telkens als we van de ene activiteit naar de andere gaan: thuiskomen, ’s ochtends opstaan, de tafel afruimen na een maaltijd. Het rammelt even in ons hoofd en de eenvoudige oplossing is de televisie aanzetten.

Verlaging van de weerstand

Het probleem met televisie is dat het zo gemakkelijk is. Alle andere alternatieven vergen meer inspanning. Er zijn immers zoveel mogelijkheden: een boek oppakken (maar welk?), een boek lezen (maar welk?). Is er genoeg energie? Wat gaat je partner intussen doen?), begin een nieuwe hobby (Maar welke? Waar? Wanneer? Hoe? Met wie? Is het niet te duur? Heb ik uitrusting nodig?), om te sporten (Welke? In dit weer? Waar zijn de schoenen? Is mijn uithoudingsvermogen genoeg?). Dat is nog maar een fractie van de mogelijke activiteiten. Televisie kijken is gemakkelijker.

Om minder vaak naar de afstandsbediening te grijpen, moet je de hindernissen verlagen om in plaats daarvan iets anders te doen. Bijna alle andere activiteiten vergen meer inspanning, omdat je moet nadenken, jezelf moet informeren, beslissingen moet nemen of misschien materiaal moet kopen.

Als je dit al gedaan hebt, verlaag je de barrières voor de nieuwe gewoonte. Stel dat je vroeger een instrument bespeelde, maar nu staat het opgeborgen in de kelder. Natuurlijk haal je hem er niet uit als je uitgeput bent.

Maar als je hem uit de kast haalt, afstoft, stemt en midden in de kamer zet, is het niet meer zo’n gedoe om hem te bespelen. Evenzo kun je op een rustig moment een boek van je plank bestellen, lenen of pakken en op de bank zetten.

Hoe kijk ik minder TV?

Weerstand verhogen

Ook al heb je de gitaar gestemd, de schildersezel bevoorraad, de naald ingeregen en het boek klaargelegd, de afstandsbediening wint toch als hij handig is.

Je hebt immers al zo lang niet meer geschilderd, gespeeld, genaaid – kun je het nog wel? Is het nog wel leuk? Onze hersenen zijn echt goed in het onderdrukken van onze ontluikende pogingen. Je moet dus bewust de barrières opwerpen die je ervan weerhouden in oude patronen te vervallen: Verstop je afstandsbediening!

Als je het in het nachtkastje legt in plaats van op de bank te laten liggen, kost het meer moeite om het te pakken te krijgen. Op deze manier wint het boek dat je alleen maar hoeft op te rapen.

Stel regels op

Regels helpen om expliciet te maken wat je wilt doen. Je neemt hierbij een beslissing van jezelf weg, in plaats van steeds opnieuw te moeten beslissen. Wees niet te streng, anders houd je je er niet aan. Begin gemakkelijk en ga dan een niveau omhoog. Misschien word je al genoeg uitgedaagd als je maar één TV-vrije dag per week introduceert. Je kunt je ook beperken tot een bepaalde tijd, bijvoorbeeld van 20.00 tot 22.00 uur. Of je kunt jezelf de regel stellen dat je programma’s moet kiezen (met behulp van een programmagids of online) in plaats van te zappen.

Hoe kijk ik minder TV?

Sociale druk

Een anti-gewoonte is gemakkelijker te doorbreken met de steun van je gezin, je partner, huisgenoten of collega’s. Maar wees kritisch bij het kiezen van je metgezellen, want als ze geen goede reden hebben, kunnen ze je inspanningen gemakkelijk saboteren.

In een partnerschap kan het afschaffen van de TV onverwachte problemen aan het licht brengen: Wat gaan we anders doen? Het zal je dwingen om beslissingen te nemen over welke hobby’s je samen kunt doen.

Succes meten

We vinden het motiverend om successen vast te leggen met een checklist. Zet elke dag een vinkje wanneer je geen TV hebt gekeken. Of als je niet doelloos hebt gezapt. Als je je aan je regels hebt gehouden.

Je kunt ook verschillende dingen opschrijven die je apart afvinkt, bijvoorbeeld ’s ochtends TV kijken, TV kijken tijdens het eten, zappen. Misschien is het ene gemakkelijker dan het andere. Begin dan opnieuw met de triggers die je niet lijkt te kunnen weerstaan. Verlaag de barrières nog verder, zodat je een nieuwe gewoonte kunt vestigen.

Hoe kijk ik minder TV?

Conclusie: Minder TV kijken

Heb je de behoefte om minder TV te kijken? Ga dan op zoek naar jouw triggers die je doen besluiten om de TV aan te zetten. Komt dit bijvoorbeeld door verveling? Ga dan op zoek naar een leuke hobby of ga op bezoek bij vrienden.

Het verminderen van TV kijken hoeft niet een enorme strijd te zijn. Door bewust te worden van je behoeften, het herkennen van triggers, het verlagen van weerstanden, het opstellen van regels, het omgaan met sociale druk en het meten van succes, kun je langzaam maar zeker je TV-gewoonten verminderen en je tijd op een productievere manier besteden.

Veelgestelde vragen

 • Hoe kijk ik minder televisie?

  1. Ken je waarom
  2. Herken triggers
  3. Verlaag de weerstand
  4. Verhoog de weerstanden
  5. Stel regels op
  6. Sociale druk
  7. Meten van succes
 • Wat gebeurt er als je geen TV kijkt? Voordelen van leven zonder TV: minder uitgaven, betere vriendschappen en een evenwichtiger gezinsleven. Meer creativiteit naarmate we gevarieerder zijn in onze vrije tijd. Genieten van positieve dingen in het leven.