Google Assistent wordt vervangen door Google Gemini

google assistent wordt vervangen door google gemini

De Google Assistent is niet meer, want Google Gemini neemt zijn plaats in. Google Gemini is een alwetende assistent die in staat is om verschillende soorten invoer te verwerken. Het omvat ook Project Astra, waarbij fysieke gadgets zoals een bril en camera’s worden geïntroduceerd. Bovendien krijgen Gmail en Docs een zijpaneel waarin je kunt chatten met Gemini. Google heeft ook de AI-teammate geïntroduceerd, een virtuele collega die vragen kan beantwoorden en analyses kan maken. Er zijn verbeteringen op het gebied van zoeken met AI-overzichten en multistep redenering, en Google komt ook met Neo, een AI-model dat video’s genereert. Het moet wel opgemerkt worden dat deze nieuwe functies nog niet beschikbaar zijn voor het grote publiek. Bram, de spreker in de video van Bright, toonde echter teleurstelling over de impact van AI op de werkwereld en de mogelijke gevolgen. Hij was ook boos op Google.

Google Assistent wordt vervangen door Google Gemini

Google heeft aangekondigd dat de Google Assistent binnenkort wordt vervangen door Google Gemini. Gemini is een geavanceerde assistent die in staat is verschillende inputtypes te verwerken. Momenteel is Gemini nog een chat-app op je Android- of iPhone-apparaat, maar het heeft het potentieel om een sparringspartner te worden die met je meekijkt en vragen beantwoordt. Het doel van Google is om Gemini later dit jaar als vervanging voor de Google Assistent op smartphones en andere slimme apparaten te lanceren. Dit betekent dat je in de toekomst “Hey Google” zult moeten veranderen in “Hey Gemini”. Deze nieuwe assistent biedt mogelijkheden voor een meer interactieve en gepersonaliseerde gebruikerservaring.

Project Astra omvat fysieke gadgets zoals een bril en camera’s

Google heeft ook Project Astra aangekondigd, dat fysieke gadgets omvat, zoals een bril en camera’s. Tijdens de Google Gemini-demo werd dit duidelijk toen een medewerker overschakelde van de telefoon-app naar een bril. Deze gadgets maken deel uit van de visie van Google om AI naar het volgende niveau te tillen. Vergelijkbaar met de Meta-bril en andere AI-gadgets, stelt Project Astra gebruikers in staat om de omgeving via de camera te bekijken en vragen te stellen. Hoewel dit zeker indrukwekkend is, is het nog maar de vraag of deze gadgets uiteindelijk handig zullen zijn voor dagelijks gebruik.

Google Assistent wordt vervangen door Google Gemini

This image is property of i.ytimg.com.

Gmail en Docs krijgen een zijpaneel waarin je kunt chatten met Gemini

Een andere opwindende aankondiging is dat Gmail en Docs een zijpaneel krijgen waarin je kunt chatten met Gemini. Dit lijkt een tegenhanger te zijn van Microsoft’s Copilot, die steeds meer opduikt op het scherm van gebruikers. Met Gemini in Gmail en Docs kunnen gebruikers chatten en vragen stellen aan de assistent. Tijdens de demosessies liet Gemini live vertalingen zien en was het zelfs in staat om een overzicht van bonnetjes te maken voor freelancers. Hoewel dit handige functies lijken te zijn, moet je wel vertrouwen hebben in de AI om ervoor te zorgen dat ze juist werken.

Google introduceert de AI-teammate, een virtuele collega die vragen beantwoordt en analyses maakt

Een van de meest interessante aankondigingen tijdens Google I/O 2024 is de introductie van de AI-teammate. Deze virtuele collega kan verschillende rollen aannemen en wordt toegevoegd aan chatgesprekken met collega’s. De AI-teammate is de eerste persoon die vragen beantwoordt, gesprekken samen vat en zelfs analyses maakt van wat er mis kan gaan in de planning. Hoewel dit een handige toevoeging kan zijn, roept het ook vragen op over de mogelijke impact op de werkende wereld en de vervanging van werknemers door AI-technologie.

Verbeterd zoeken met AI-overzichten en multistep redenering

Google kondigde ook verbeteringen aan in het zoekproces met behulp van AI-overzichten en multistep redenering. Met AI-overzichten kunnen gebruikers complexe vragen stellen, terwijl ze stap voor stap naar het antwoord worden geleid. Dit was eerder een experimentele functie, maar wordt nu volledig uitgerold. Dezelfde benadering wordt ook toegepast via de Gemini-app met behulp van Gemini Live. Hiermee kunnen gebruikers gedetailleerde reisplanningen maken en aanpassingen maken op basis van het verkregen overzicht. Hoewel dit handig kan zijn, moeten gebruikers erop vertrouwen dat de AI-technologie betrouwbare en nauwkeurige resultaten biedt.

Google introduceert Neo, een AI-model dat video’s genereert

Een andere opvallende aankondiging van Google is de introductie van Neo, een AI-model dat in staat is om video’s te genereren. Neo kan Full HD-video’s genereren op basis van prompts en deze kunnen vervolgens worden aangepast met aanvullende prompts. Dit stelt gebruikers in staat om video’s te maken en aan te passen met een hogere kwaliteit en meer details. Hoewel dit een interessante toevoeging kan zijn voor content creators, is deze functie nog niet beschikbaar voor het grote publiek en wordt deze momenteel getest via Labs.

Bram toont teleurstelling over de impact van AI op de werkende wereld en mogelijke gevolgen

Hoewel de aankondigingen tijdens Google I/O 2024 veel enthousiasme hebben gegenereerd, is er ook enige teleurstelling over de mogelijke impact van AI op de werkende wereld en de bijbehorende gevolgen. Bram van Bright, een bekende YouTuber, deelde zijn sombere en boze gevoelens over deze ontwikkelingen. Hij uitte zijn bezorgdheid dat de AI-technologie voornamelijk bedrijven geld zal besparen door menselijke werknemers te vervangen. Bram benadrukt dat dit kan leiden tot werkloosheid en dat het de rijkdom naar grote techbedrijven kan laten vloeien, terwijl de Nederlandse werknemers het slachtoffer worden van deze ontwikkelingen. Hij roept op tot meer aandacht voor de mogelijke gevolgen van AI op de werkende wereld.

In deze presentatie heeft Google een glimp gegeven van de toekomst van AI. De introductie van Google Gemini, Project Astra en andere geavanceerde AI-functies beloven een meer interactieve en geavanceerde gebruikerservaring. Ondanks de opwindende mogelijkheden van AI, brengt dit ook vragen en bezorgdheid met zich mee over de impact op de werkende wereld en mogelijke gevolgen. Het is belangrijk om deze ontwikkelingen kritisch te blijven volgen en te zorgen voor een evenwichtige balans tussen technologische vooruitgang en het welzijn van werknemers.