,

Diamond Painting en schilderen op nummer vergelijken

diamond painting en schilderen op nummer vergelijken 2

Ben je op zoek naar verschillende manieren om prachtige kunstwerken te maken? Dan moet je eens diamond painting of schilderen op nummer proberen. In het artikel van vandaag bespreken we deze twee leuke hobby’s. Het zijn allebei rustgevende en super leuke hobby’s voor jong en oud, maar misschien zal je na dit artikel de voorkeur geven aan een van de twee. Wij van Painting Expert zijn in ieder geval dol op allebei de soorten hobby’s. Sommige mensen, vooral beginnende hobbyisten, weten misschien niet wat diamond painting of schilderen op nummer inhoudt. We beginnen met een korte intro waarbij we beide hobby’s bespreken.

Diamond Painting en schilderen op nummer vergelijken

Ben je op zoek naar verschillende manieren om prachtige kunstwerken te maken? Dan moet je eens diamond painting of schilderen op nummer proberen.

In het artikel van vandaag bespreken we deze twee leuke hobby’s. Het zijn allebei rustgevende en super leuke hobby’s voor jong en oud, maar misschien zal je na dit artikel de voorkeur geven aan een van de twee. Wij van Painting Expert zijn in ieder geval dol op allebei de soorten hobby’s.

Wat is diamond painting?

Diamond painting is een nieuwe hobby die voor het eerst in 2015 werd geïntroduceerd. Het werd ontworpen als een sneller en gemakkelijker alternatief voor borduren. Deze hobby is een kruising tussen borduren en schilderen op nummer.

Hoe het werkt is eenvoudig: een afbeelding is voorzien van een dunne plastic laag op de bovenkant. Onder het plastic zit een kleeflaag die DMC gecodeerd is. Met het kleefmiddel kun je kleine diamantjes die bij de DMC codes passen op het oppervlak plakken om schitterende kunstwerken te maken.

Als alle diamantjes met de juiste kleuren op het canvas geplaatst zijn, komt er een afbeelding met een glinsterende afwerking tevoorschijn. Je kunt deze afbeeldingen aan je muur hangen in combinatie met de juiste verlichting, zodat ze kunnen glinsteren en schitteren.

Het verschil tussen 3D en 5D diamanten schilderen

Bij diamond painting heb je de keuze tussen 3D en 5D diamanten. Het verschil zit in het aantal facetten van de diamanten en hoeveel ze schitteren.

3D diamanten zijn kleine stenen of diamantjes die ongeveer 2,5 mm x 2,5 mm groot zijn. Elke steen heeft in totaal 9 facetten, met drie aan elke kant van de stenen. Deze stenen zijn al erg glanzend en kunnen je kunstwerk laten stralen.

5D diamanten zijn diamantjes die 15 facetten hebben met vijf aan weerszijden van de stenen. Deze stenen weerkaatsen nog meer licht, waardoor ze nog meer schitteren dan de 3D diamantjes. Als je wilt dat jouw kunstwerk echt in het oog springt, kun je het beste kiezen voor 5D diamanten.

Diamond Painting en schilderen op nummer vergelijken

Inhoud diamant painting pakketten

Als je een diamond painting pakket aanschaft, kun je ervan uitgaan dat deze pakketten over het algemeen dezelfde inhoud hebben. De meeste pakketten bevatten de volgende vier voorwerpen:

 1. Diamond painting pen en een pincet: deze gereedschappen worden gebruikt om de diamantjes op te pikken en op het canvas te plaatsen.
 2. Was (lijm): de was of lijm wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de diamantjes goed op het canvas blijven plakken.
 3. Steentjes/diamanten: dit zijn de kleine gekleurde diamanten die je op het canvas plakt.
 4. Canvasdoek: het canvasdoek is voorzien van een patroon waarop je de diamantjes plakt.

Je hebt de keuze uit vier soorten diamond painting:

 1. Normaal canvas: Deze pakketten zijn verkrijgbaar in veel verschillende motieven en zijn geschikt voor beginnende diamond painters. Normale canvassen zijn er in allerlei vormen en maten, maar de kleinere zijn ideaal als je begint.
 2. Eigen foto: Met een diamond painting eigen foto kun je zelf een afbeelding kiezen die je wilt schilderen. Idealiter wil je een hoge resolutie foto van minstens 1000px voor je canvas. Je kunt deze kits in elke gewenste grootte bestellen.
 3. Drieluik diamond painting: Wil je twee of meer doeken voor je muur? Kies dan een pakket met meerdere delen erin. Dit pakket is geschikt voor matig tot zeer vaardige diamond painters. Je hebt er geduld voor nodig, want deze pakketten zijn veel groter dan je algemene pakketten.
 4. Diamond painting met LED licht: Wil je een schilderij dat helder schittert, kies dan voor een diamond painting pakket met LED licht. Op het doek is achteraan een LED licht geïnstalleerd om je kunstwerk te verlichten.

Diamond Painting en schilderen op nummer vergelijken

Wat is schilderen op nummer?

Schilderen op nummer is een veel oudere hobby dan diamond painting. Het werd geïntroduceerd in de jaren 1950 en is bedacht door Max Klein en Dan Robbins. Het idee van schilderen op nummer is te bewijzen dat iedereen een meesterwerk kan maken met het gebruik van de juiste kleuren en penselen.

Een schilderen op nummer pakket bestaat uit een doek met daarop een afbeelding die is verdeeld in vakjes met cijfers erin. Bij het pakket worden genummerde verfpotjes geleverd. Je neemt een penseel, doopt het in het juiste genummerde verfpotje en schildert het overeenkomstige vakje op het doek.

Het doel is om alle vakjes op het doek te verven met de juiste kleuren, totdat er een prachtig kunstwerk ontstaat. Zelfs als je geen schilderervaring hebt, kun je met schilderen op nummer fantastische schilderijen maken.

Welke verf wordt er gebruikt bij schilderen op nummer?

Bij schilderen op nummer wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van acrylverf. Acrylverf is een op waterbasis gemaakte verf die snel droogt en gemakkelijk te mengen is. Het voordeel van acrylverf is dat het een goede dekking heeft en in vele kleuren verkrijgbaar is. Bovendien is acrylverf duurzaam en kan het zowel op doeken als op andere oppervlakken worden gebruikt.

Diamond Painting en schilderen op nummer vergelijken

Inhoud schilderen op nummer pakketten

Schilderen op nummer pakketten worden geleverd met de volgende artikelen:

 1. Genummerde verfpotjes: deze potjes bevatten de acrylverf in de juiste kleuren en nummers.
 2. Een schildersdoek met nummers erop: het doek is verdeeld in vakjes met nummers die overeenkomen met de genummerde verfpotjes.
 3. Kwasten van verschillende groottes: de kwasten worden gebruikt om de verf op het doek aan te brengen.

Je kunt pakketten krijgen in verschillende maten met elk ontwerp dat je maar wilt. Er is ook de mogelijkheid om een eigen foto te schilderen op nummer. Zo kun je jouw favoriete foto omzetten in een prachtig kunstwerk. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om voor een drieluik te kiezen, waarbij je meerdere schilderijen hebt die bij elkaar horen.

Conclusie: Het verschil tussen diamond painting en schilderen op nummer

Zowel diamond painting als schilderen op nummer zijn enorm leuke hobby’s. Het grootste verschil tussen beide hobby’s is dat je bij diamond painting gebruik maakt van kleine diamantjes en bij schilderen op nummer gebruik je uitsluitend acrylverf.

Het kiezen van een hobby hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en wat je wilt bereiken met het eindresultaat. Wil je liever werken met glinsterende diamantjes of juist met verschillende kleuren verf? Beide hobby’s bieden ontspanning en de mogelijkheid om prachtige kunstwerken te maken.

Je kunt jouw voorkeur bepalen door een keuze te maken tussen: wil ik schilderen met verf of wil ik diamantjes plakken op een canvas van lijm? Zodra jij deze keuze hebt gemaakt, kan je jouw diamond painting of schilderen op nummer pakket bestellen.

Diamond Painting en schilderen op nummer vergelijken

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen diamond painting en schilderen op nummer?

Het grootste verschil tussen beide hobby’s is dat je bij diamond painting gebruik maakt van diamantjes. Bij schilderen op nummer maak je uitsluitend gebruik van acrylverf. Bij beide hobby’s heb je de mogelijkheid om een eigen foto te diamond painten en/of te schilderen.

Hoelang duurt het totdat je een diamond painting of schilderen op nummer canvas af hebt?

Dit ligt eraan. Ga je elke dag een uurtje aan de slag of ben je direct 8 uur op een dag bezig? Gemiddeld genomen duurt het ongeveer 5-10 uur om een diamond painting of een schilderen op nummer canvas af te hebben. De tijd kan variëren, afhankelijk van het formaat en de complexiteit van het ontwerp.