De ultieme slimme bril: Apple versus Meta

de ultieme slimme bril apple versus meta

De ultieme slimme bril: Apple versus Meta. Na het bekijken van de Vision Pro-video’s is Erwin verder gaan kijken en heeft hij de Meta Quest 3 en de slimme Ray-Ban-bril van Meta uitgeprobeerd. Hierbij stuitte hij op de vraag: wat is eigenlijk de ultieme slimme bril? Hoe ziet die eruit? En zullen we die ooit dragen? In deze discussie wordt vaak de vergelijking gemaakt met de mobiele telefoon, waarbij we ons kunnen herinneren hoe sceptisch men daar eerst tegenover stond. Maar omdat we nog niet gewend zijn aan slimme brillen, betekent dit niet dat we ze nooit zullen dragen. Er zijn al verschillende typen slimme brillen op de markt, variërend van brillen die je daadwerkelijk kunt dragen en waar je doorheen kunt kijken, tot brillen die je omgeving laten zien via video passthrough. De ultieme slimme bril zou volgens Erwin slank moeten zijn als een bril, en net zo functioneel als goggles. In ieder geval wil hij graag de slimme bril van Tony Stark, ook bekend als Iron Man.

De ultieme slimme bril: Apple versus Meta

Introductie

Als het gaat om slimme brillen, komen al snel de namen Apple en Meta naar voren. Maar wat maakt een slimme bril nu eigenlijk ultiem? Hoe ziet zo’n bril eruit en zullen we ooit massaal slimme brillen gaan dragen? In dit artikel zullen we de verschillende soorten slimme brillen bekijken, de voordelen en beperkingen van zowel Apple als Meta bespreken, en een blik werpen op de toekomst van deze technologie.

Verschillende soorten slimme brillen

Slimme brillen kunnen over het algemeen worden onderverdeeld in twee groepen: glasses en goggles. Glasses lijken op reguliere brillen en zonnebrillen, met dunne monturen en de mogelijkheid om er doorheen te kijken. Deze brillen hebben doorgaans beperkte functionaliteit, zoals audio afspelen of foto’s en video’s maken. Voorbeelden hiervan zijn de Bose Frames en de Spectacles van Snap.

Goggles, daarentegen, zijn meer als skibrillen of duikbrillen. Je kunt er niet doorheen kijken, maar je kunt wel je omgeving zien via video doorvoer. Deze brillen bieden uitgebreidere functionaliteit, zoals augmented reality (AR) en computermogelijkheden. Voorbeelden van goggles zijn de Meta Quest 3 en de Vision Pro. Deze brillen fungeren eigenlijk als computers die je op je hoofd draagt.

Glasses versus goggles

De ultieme slimme bril zou in feite het beste van beide werelden combineren: de slanke vormgeving van glasses en de uitgebreide functionaliteit van goggles. Denk aan de slimme bril van Tony Stark uit de Iron Man-films. Hoewel het technologisch nog niet mogelijk is om zo’n bril te maken die comfortabel genoeg is om de hele dag te dragen, zijn er al wel ontwikkelingen gaande op dit gebied.

Het ideaal: een slanke bril met functionaliteit

Als we terugdenken aan de reacties op de eerste mobiele telefoons, is het duidelijk dat mensen vaak argwanend zijn ten opzichte van nieuwe technologie. Toch zijn we tegenwoordig gewend aan het dragen van brillen, zoals reguliere brillen en zonnebrillen. De ultieme slimme bril zou een lichte bril zijn waar je comfortabel doorheen kunt kijken, vergelijkbaar met een zonnebril. Deze bril zou de hele dag bij je kunnen zijn, zonder dat je hem constant op je neus hoeft te hebben.

Daarnaast zou de ultieme slimme bril aangepaste functies kunnen bieden op basis van je omgeving en behoeften. Denk aan automatisch aanpassende glazen op basis van de lichtomstandigheden of het kunnen oproepen van gedetailleerde informatie over wat je ziet.

De ultieme slimme bril: Apple versus Meta

This image is property of i.ytimg.com.

Gebruiksgemak versus technologische beperkingen

Een belangrijk aspect van de ultieme slimme bril is het gebruiksgemak. Mensen zijn gewend aan het direct kunnen gebruiken van hun smartphone of smartwatch. Het opstarten van een bril, zoals de Meta Vision Pro of de Quest 3, vereist nogal wat handelingen en kost tijd. Dit is een van de beperkingen van huidige slimme brillen zoals de Meta Smart Glasses.

De Meta Smart Glasses

De Meta Smart Glasses, die in Nederland niet officieel verkrijgbaar zijn, bieden echter wel een lagere gebruiksdrempel in vergelijking met de Vision Pro en de Quest 3. Je kunt de bril direct opzetten en foto’s maken, video’s opnemen en vragen stellen aan de bril. Hoewel deze bril technologisch beperkt is vanwege zijn slanke ontwerp, laat het zien dat er nog veel meer mogelijk is met dit type bril.

Beperkingen en hoop voor de toekomst

Hoewel de technologische beperkingen van huidige slimme brillen zoals de Meta Smart Glasses en de Apple Vision Pro duidelijk zijn, bieden ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) hoop voor de toekomst. Een voorbeeld hiervan is de multimodale AI-functie van de Meta Ray-Ban-bril, momenteel alleen beschikbaar in de VS. Deze functie voegt extra mogelijkheden toe aan de camera van de bril en laat zien dat er nog veel meer potentieel is voor dit type slimme bril.

Daarnaast werkt Meta al aan een volgende generatie slimme bril genaamd Project Aria, terwijl Apple werkt aan lichte slimme brillen naast hun Vision-goggles. Deze ontwikkelingen suggereren dat we stap voor stap dichter bij de ultieme slimme bril komen.

De volgende generatie slimme brillen

De toekomst van slimme brillen zou er zo uit kunnen zien: een slanke bril die comfortabel draagt en waar je doorheen kunt kijken, zoals een normale bril. Deze bril zou geavanceerde functionaliteit bieden, zoals AR, AI-ondersteuning en automatische aanpassingen op basis van je omgeving. Denk aan een bril die informatie geeft over wat je ziet, zonder dat deze informatie constant zichtbaar is. Deze bril zou de hele dag bij je kunnen zijn, maar je hoeft hem niet altijd op te hebben.

Mensen wennen aan het dragen van brillen

Een belangrijk punt om te overwegen is dat mensen al gewend zijn aan het dragen van brillen, vooral casual brillen zoals zonnebrillen. Het idee van een slimme bril is dus niet geheel nieuw en zou gemakkelijker geaccepteerd kunnen worden dan bijvoorbeeld een wearable die je op je lichaam draagt.

Het toekomstbeeld: een lichte bril met verschillende functies

Al met al is de ultieme slimme bril een lichte bril met verschillende functies, die comfortabel genoeg is om de hele dag te dragen. Deze bril zou aanpasbare glazen hebben en de mogelijkheid bieden om informatie op te vragen over je omgeving. Hoewel zo’n bril momenteel nog niet op de markt is, lijkt de technologie steeds dichterbij te komen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat we allemaal kunnen genieten van de voordelen van de ultieme slimme bril.

Conclusie

De ultieme slimme bril is nog niet volledig gerealiseerd, maar ontwikkelingen op het gebied van slimme brillen zoals Meta en Apple bieden hoop voor de toekomst. Hoewel er nog technologische beperkingen zijn, zoals gebruiksgemak en batterijduur, komen we steeds dichter bij een lichte bril met uitgebreide functionaliteit. Of we over 25 jaar zullen lachen om onze huidige reacties op slimme brillen, zal de tijd ons leren. Voor nu kunnen we echter enthousiast zijn over de mogelijkheden die de toekomst van de slimme bril met zich meebrengt.