Binnenkijken bij The Sphere: Het Grootste Ledscherm ter Wereld in Las Vegas

binnenkijken bij the sphere het grootste ledscherm ter wereld in las vegas 2

Bij The Sphere in Las Vegas draait alles om LED. Deze immense bol heeft een diameter van 157 meter en een hoogte van 112 meter, omringd door een buitenscherm van 54.000 vierkante meter, wat gelijk staat aan 11 voetbalvelden aan LED. Het is het grootste ledscherm ter wereld en een combinatie van een concertzaal en filmzaal. De bouw duurde 4 jaar en kostte maar liefst 2,3 miljard dollar. De Sphere is bijna overal zichtbaar in Las Vegas en trekt vooral ’s nachts de aandacht. Vergelijk je dit ledscherm met het grootste scherm in Nederland, de buitenkant van de Ziggo Dome, dan is de Sphere vijf keer zo groot. Het is een ware bezienswaardigheid en een must-visit-plek voor liefhebbers van high tech entertainment.

In de lobby van The Sphere word je verwelkomd door interactieve AI robots en holografische displays. De zaal biedt plaats aan 20.000 mensen en het binnenscherm heeft een resolutie van 16k, vier keer zoveel als de resolutie van de video waar je nu naar kijkt. Het geluidssysteem bestaat uit 1600 luidsprekers, genoeg om in de toekomst elke stoel zijn eigen track te laten ervaren. Naast films en concerten is The Sphere ook de plek voor speciale evenementen en shows. Het is een unieke ervaring die je niet mag missen wanneer je Las Vegas bezoekt.

Binnenkijken bij The Sphere

Tijdens de CES in Las Vegas werden we uitgenodigd om binnen te kijken bij The Sphere, het summum van high tech entertainment van dit moment. The Sphere draait helemaal om LED, zowel aan de binnenkant als de buitenkant. De bouw van The Sphere duurde maar liefst 4 jaar en de kosten bedroegen maar liefst 2,3 miljard dollar. Het resultaat is een gigantische bol met een diameter van 157 meter en een hoogte van 112 meter. Om de bol heen bevindt zich een buitenscherm van maar liefst 54.000 m², wat neerkomt op de grootte van 11 voetbalvelden aan led. The Sphere is dankzij zijn imposante omvang bijna overal te zien in Las Vegas, vooral ’s avonds wanneer de verlichting goed tot zijn recht komt. Als we The Sphere vergelijken met het grootste ledscherm in Nederland, namelijk de buitenkant van de Ziggo Dome, is The Sphere maar liefst vijf keer zo groot.

Gebruik door Samsung, Xbox, Playstation, film Trolls en NFL

The Sphere heeft al verschillende grote namen aangetrokken als partners en gebruikers. Zo heeft Samsung gebruik gemaakt van The Sphere tijdens de CES in Las Vegas en ook Xbox, Playstation, de film Trolls en de NFL hebben al eens gebruik gemaakt van deze indrukwekkende locatie. Het huren van The Sphere voor een dag kost naar verluidt maar liefst 45.000 dollar. Dit toont wel aan hoe gewild en exclusief deze locatie is.

Buitenscherm als de grootste reclamezuil ter wereld

Het buitenscherm van The Sphere is niet alleen indrukwekkend vanwege zijn grootte, maar ook vanwege het feit dat het de grootste reclamezuil ter wereld is. Hoewel de resolutie van het scherm met 1,2 miljoen pixels misschien niet zo hoog is als je zou verwachten, doet dit niet af aan de impact van het scherm. Op afstand zorgen de losse pixels ervoor dat het beeld er nog steeds goed uitziet.

Binnenkijken bij The Sphere: Het Grootste Ledscherm ter Wereld in Las Vegas

This image is property of i.ytimg.com.

Interactieve AI-robots en holografische displays in de lobby

Wanneer je The Sphere betreedt, word je verwelkomd in een ruime lobby met verschillende interactieve AI-robots waarmee je kunt communiceren. Daarnaast zijn er holografische displays aan het plafond die voor een spectaculaire show zorgen. Dit is slechts het begin van wat je te wachten staat in The Sphere.

Enorme zaal met 20.000 zitplaatsen en 16k resolutie

Zodra je de lobby verlaat, stap je een immense zaal binnen met maar liefst 20.000 zitplaatsen. Het binnenscherm heeft de grootte van maar liefst drie voetbalvelden en heeft een resolutie van 16k. Dit betekent dat het beeld vier keer zo scherp is als de resolutie van de video die je op dit moment bekijkt. Het scherm is zo indrukwekkend dat het lijkt alsof je een VR-bril op hebt. Het maakt niet uit waar je kijkt, overal zie je iets interessants gebeuren. Je wordt volledig ondergedompeld in de audiovisuele ervaring van The Sphere.

Ruimtelijk audiosysteem met Holo plot en meebewegende stoelen

Naast het indrukwekkende visuele aspect van The Sphere is er ook veel aandacht besteed aan het geluidssysteem. The Sphere beschikt over een ruimtelijk audiosysteem van het merk Holo plot. Dit systeem maakt gebruik van X1 luidsprekermodules, elk met 96 losse speakers. In totaal zijn er 1600 van deze modules achter het scherm geplaatst. Dit zorgt ervoor dat elke stoel in de zaal zijn eigen audiotrack kan krijgen. Dit betekent dat je de film bijvoorbeeld in het Nederlands kunt kijken, terwijl je buurman hetzelfde beeld in het Chinees ziet en hoort. Daarnaast kun je genieten van wind- en geureffecten en zijn de stoelen zelfs meebewegend. Al deze elementen zorgen voor een complete 4D-ervaring tijdens het kijken van een film in The Sphere.

Speciale filmervaring met Postcard from Earth

Een van de speciale films die vertoond wordt in The Sphere is “Postcard from Earth”. Deze film heeft een duur van 50 minuten en neemt je mee op een indrukwekkende reis door verschillende locaties en gebeurtenissen. Om deze film op het immense scherm te kunnen projecteren, is een speciale camera nodig. Er is slechts één exemplaar van deze camera ter wereld en deze is speciaal ontwikkeld voor The Sphere. Tijdens het filmen kan gebruik worden gemaakt van een VR-bril, waarmee je in realtime kunt zien hoe de film eruit komt te zien.

Optredens van U2 en Fish

Naast filmvoorstellingen worden er ook optredens gehouden in The Sphere. Zo heeft U2 al verschillende keren opgetreden in The Sphere en vanaf april zullen ook de oude rockers van Fish hier hun kunsten vertonen. Het bijwonen van deze optredens is een bijzondere ervaring, maar kaartjes zijn dan ook niet goedkoop. Prijzen variëren van 350 tot 100 dollar per stuk.

Het programma van de Bol

Het volledige programma van The Sphere is nog onbekend, maar gezien de mogelijkheden en potentie van deze locatie, belooft het een onvergetelijke ervaring te worden. Het is dan ook geen verrassing dat topartiesten en grote merken graag gebruik maken van deze unieke locatie voor hun shows en evenementen.

In conclusie, The Sphere is een baanbrekende locatie in Las Vegas die het summum van high tech entertainment vertegenwoordigt. Met zijn indrukwekkende omvang, het grootste ledscherm ter wereld, interactieve AI-robots, holografische displays, meebewegende stoelen en een ruimtelijk audiosysteem, biedt The Sphere een ongeëvenaarde audiovisuele ervaring. Of je nu een film wilt kijken, een concert wilt bijwonen of simpelweg wilt genieten van de spectaculaire omgeving, The Sphere is de ultieme bestemming voor liefhebbers van high tech entertainment.